NEWBIND EXPLORER ragasztókötőgép

 

 

Az EXPLORER egy kompakt ragasztókötőgép, mely a legfejlettebb technológiával rendelkezik a PUR és Hot Melt ragasztás területén a következő termékek gyártásához:

  • Ragasztókötött puhatáblás könyvek.
  • Puhatáblás cérnafűzött könyvek (tekintse meg az opciókat).
  • Könyvtestek fotókönyvekhez, fotópapírral is.
  • Könyvtestek előzékkel és gázsianyaggal keménytáblás könyvkötéshez (tekintse meg az opciókat).

A gép automata működési ciklusú, számítógép-vezérelt méretváltással, mely pár másodpercen belül megtörténik: könnyű kezelés. Zárt és beépített ragasztófelhordó rendszer (NPS Newbind PUR rendszer, szabadalmazott) az egyidejű gerinc- és oldalragasztáshoz.

 

A tartályban lévő kis mennyiségű ragasztó (2 kg) lehetővé teszi a gyors elindulást reggel (kb. 13 perc a felmelegítés) és a csökkent energiafogyasztást. A tartály kapacitása folyamatos termeléssel kb. 900 db 10 mm vastag könyv legyártását teszi lehetővé. (*)

 

A könyvtáblák automatán kerülnek adagolásra a táblaadagolóból a biegelő állomáson keresztül (max. 4 biegelés lehetséges automata beállítással + 2 további biegelés füles táblákhoz). A tábla teljes szélességét megadva a regiszter sínek automatikusan a megfelelő állásba mozognak, hogy biztosítsák a könyvtest tökéletes középpontosságát (opcionális). A szimmetrikus táblával a középpontosság automatikusan elérhető, még könyvvastagság váltás esetén is. Amikor ez a működési mód kerül kiválasztásra, nincsen szükség manuális beavatkozásra a különböző vastagságú táblák egymás utáni adagolásánál.

 

A tábla és a könyvtest méreteit (ívfogótól kifutó végig) a kezelő adja meg, vagy automatikusan továbbításra kerülnek a mérőasztalról (opcionális). Lehetőség van a ragasztófelhordás szabályozására az elindítás és megállítás mikrometrikus állításával. Az oldalragasztás 0, 4 és 8 mm között választható 3 irányban mozgó fúvókával. Egy légnyomás szabályzó egység teszi lehetővé a kezelő számára, hogy növelje vagy csökkentse a ragasztó mennyiségét és ezáltal optimalizálja a fogyasztást. A gép megállása után néhány perccel a fúvókák automatikusan bezáródnak, ezzel is elkerülve a ragasztó kifolyását és pazarlását.

 

A frézelő-hornyoló egység segíti a megfelelő gerincelőkészítést, bármilyen típusú papírról vagy vastagságról legyen szó. A frézelő kerékre szerelt speciális kések felcserélhetőek és 3 oldalon is használhatóak a hosszú munkákhoz. A mechanikus állítás lehetővé teszi a kezelő számára, hogy megváltoztassa a könyvtest adagolási szintjét, így a frézelési terület 0 és 4 mm között váltakozhat. Cérnafűzött könyvek esetén a frézelő állomás kibillenthető.

Frézelés/hornyolás után a könyvtestet a befogópofa regiszter pozícióba továbbítja a táblával. Ezen az állomáson a gerinc- és az oldalragasztott terület préselés alá kerül. A tábla típusától és vastagságától függően a présidő 0 és 20 másodperc között állítható. A ciklus végén a befogópofa automatikusan kinyílik és a könyv óvatosan a kirakócsúszdába kerül vagy egy függőleges könyvkirakóra (opcionális).

 

Könyvtestek keménytáblás beakasztáshoz (opcionális)

 

Az EXPLORE géppel lehetőség van egyetlen lépésben két előzék és gázsianyag automata felhelyezésére a könyvtestre, keménytáblás könyvkötéshez. Az előzékek előre összehordásra kerülnek a könyvvel, és mielőtt a befogópofa mozogni kezdene, felemelkednek.

 

Az oldalragasztó fúvóka ragasztót hord fel mindkét oldalra, dupla csíkban, így mind a könyvtest és az előzék külső oldala egyszerre ragasztózásra kerül. Amikor regiszterbe kerülnek a gerinccel, az előzékpapírok felragasztásra kerülnek a könyvre és készen állnak a gázsianyag felhelyezésére, melyet a kezelő illeszt fel kézzel speciális terelők segítségével a táblaadagoló állomáson.

 

A standard gép PUR vagy Hot Melt ragasztóval működik. Amikor mindkét rendszerre szükség van gyakori munkacserékhez, egy kiegészítő egység (hot melt tartály + tisztító) üzemelhető be opcionálisan.  

 

Technikai leírás

Könyv mérete   
 Gerinchossz (ívfogótól kifutó végig)  min. 120 mm, max. 440 mm
 Magasság (felsőtől az alsóig)  min. 100 mm, max. 310 mm
 Vastagság  min. 2 mm, max. 50 mm
 Borító mérete  
 Befoglaló méretek  min. 240 x 110 mm, max. 700 x 440 mm
 Borító vastagsága  max. 350 g/m2, szálirány párhuzamos az adagolási iránnyal
 A fent említetteken kívül eső, speciális anyagú és méretű táblák is feldolgozhatóak – a gyártó előzetes vizsgálata szükséges. 
 Sebesség  max.550 ütem/óra
 Ragasztó típusa

PUR 2 kg csomagokban, bármilyen márka

EVA (Hot Melt) granulátum, bármilyen márka

 Energiaszükséglet 220-230 V 50/60 Hz 1 fázis+N+PE 
 Áramerősség  17 A
 Teljesítményfelvétel  8 kW egyéb igény esetén jelezze azt a megrendeléskor
 Sűrített levegő  min. 7 bar, max. 9 bar külső forrásból, fogyasztás 2500 l/óra