NEWBIND PIONEER ragasztókötőgép

 

 

A Pioneer egy kis ragasztókötőgép, mely a legfejlettebb technológiával rendelkezik a PUR és Hot Melt ragasztás területén a következő termékek gyártásához:

  • Ragasztókötött puhatáblás könyvek.
  • Puhatáblás cérnafűzött könyvek.
  • Könyvtestek fotókönyvekhez, fotópapírral is.
  • Könyvtestek előzékkel és gázsianyaggal keménytáblás könyvkötéshez.

A gép automata működési ciklusú, számítógép-vezérelt méretváltással, mely pár másodpercen belül megtörténik: könnyű kezelés. Zárt és beépített ragasztófelhordó rendszer (NPS Newbind PUR rendszer, szabadalmazott) az egyidejű gerinc- és oldalragasztáshoz.

 

A tartályban lévő kis mennyiségű ragasztó (2 kg) lehetővé teszi a gyors elindulást reggel (kb. 13 perc a felmelegítés) és a csökkent energiafogyasztást. A tartály kapacitása folyamatos termeléssel kb. 900 db 10 mm vastag könyv legyártását teszi lehetővé. (*) 

 

A könyvtáblákat (a vastag táblák előbiegelése ajánlott) egyenként adagolja a kezelő, regiszter pozícióban. A tábla teljes szélességét megadva a regiszter sínek automatikusan a megfelelő állásba mozognak, hogy biztosítsák a könyvtest tökéletes középpontosságát. A szimmetrikus táblával a középpontosság automatikusan elérhető, még könyvvastagság váltás esetén is. Amikor ez a működési mód kerül kiválasztásra, nincsen szükség manuális beavatkozásra a különböző vastagságú táblák egymás utáni adagolásánál.

 

A tábla és a könyvtest méreteit (ívfogótól kifutó végig) a kezelő adja meg. Lehetőség van a ragasztófelhordás szabályozására az elindítás és megállítás mikrometrikus állításával. Az oldalragasztás 0, 4 és 8 mm között választható 3 irányban mozgó fúvókával.

 

Egy légnyomás szabályzó egység teszi lehetővé a kezelő számára, hogy növelje vagy csökkentse a ragasztó mennyiségét és ezáltal optimalizálja a fogyasztást. 

 

A gép megállása után néhány perccel a fúvókák automatikusan bezáródnak, ezzel is elkerülve a ragasztó kifolyását és pazarlását. 

 

A frézelő-hornyoló egység segíti a megfelelő gerincelőkészítést, bármilyen típusú papírról vagy vastagságról legyen szó. A frézelő kerékre szerelt speciális kések felcserélhetőek és 3 oldalon is használhatóak a hosszú munkákhoz. A mechanikus állítás lehetővé teszi a kezelő számára, hogy megváltoztassa a könyvtest adagolási szintjét, így a frézelési terület 0 és 2 mm között váltakozhat. Cérnafűzött könyvek esetén a frézelő állomás kibillenthető. 

 

Frézelés/hornyolás után a könyvtestet a befogópofa regiszter pozícióba továbbítja a táblával. Ezen az állomáson a gerinc- és az oldalragasztott terület préselés alá kerül. A tábla típusától és vastagságától függően a présidő 0 és 20 másodperc között állítható. A ciklus végén a befogópofa automatikusan kinyílik és a kezelő ki tudja venni a könyvet. 

 

 A PIONEER géppel lehetőség van egyetlen lépésben két előzék és gázsianyag automata felhelyezésére a könyvtestre, keménytáblás könyvkötéshez. Az előzékek előre összehordásra kerülnek a könyvvel, és mielőtt a befogópofa mozogni kezdene, felemelkednek. Az oldalragasztó fúvóka ragasztót hord fel mindkét oldalra, dupla csíkban, így mind a könyvtest és az előzék külső oldala egyszerre ragasztózásra kerül. Amikor regiszterbe kerülnek a gerinccel, az előzékpapírok felragasztásra kerülnek a könyvre és készen állnak a gázsianyag felhelyezésére, melyet speciális vezetők illesztenek fel a táblaadagoló állomáson. A gerinc és oldalprés után a könyvtestet kiveheti a kezelő.

 

A standard gép PUR vagy Hot Melt ragasztóval működik. Amikor mindkét rendszerre szükség van gyakori munkacserékhez, egy kiegészítő egység (hot melt tartály + tisztító) üzemelhető be opcionálisan. 

 

A PIONEER előnyei

  • Zárt és beépített PUR rendszer fúvókákkal a maximális biztonságért.
  • Ragasztó pazarlás minimálisra csökkentve.
  • A ragasztó befúvók egyszerű tisztítása.
  • Extrémen rugalmas méretcsere.
  • A piacon kapható bármilyen márkájú PUR vagy Hot Melt ragasztóval használható.

 

Technikai leírás

Könyv mérete   
 Gerinchossz (ívfogótól kifutó végig)  min. 120 mm, max. 440 mm
 Magasság (felsőtől az alsóig)  min. 100 mm, max. 330 mm
 Vastagság  min. 1,5 mm, max. 50 mm
 Borító mérete  
 Befoglaló méretek  min. 240 x 110 mm, max. 700 x 440 mm
 Borító vastagsága  max. 350 g/m2, szálirány párhuzamos az adagolási iránnyal
 A fent említetteken kívül eső, speciális anyagú és méretű táblák is feldolgozhatóak – a gyártó előzetes vizsgálata szükséges. 
 Sebesség  max. 200 ütem/óra
 Ragasztó típusa PUR 2 kg csomagokban, bármilyen márka

EVA (Hot Melt) granulátum, bármilyen márka

 Energiaszükséglet 220-230 V 50/60 Hz 1 fázis+N+PE 
 Áramerősség  16 A
 Teljesítményfelvétel  4 kW egyéb igény esetén jelezze azt a megrendeléskor
 Sűrített levegő  min. 7 bar, max. 9 bar külső forrásból, fogyasztás 500 l/óra
 Nettó tömeg  210 kg